Punerea in functiune (PIF) reprezinta o serie de verificari si reglaje, obligatorii conform prescriptiei tehnice ISCIR PT A1 din 2010, care se fac la finalizarea executiei instalatiei.
A nu se nu confunda cu instalarea produsului sau cu autorizatia de functionare (AF-ul) !
Pentru realizarea PIF-ului este necesara obtinerea de catre beneficiar a AUTORIZATIEI DE FUNCTIONARE a centralelor termice fie pe lemne, peleti sau pe gaz.
ACEST SERVICIU NU E INCLUS IN PRETUL PRODUSELOR COMERCIALIZATE PE WWW.ARENAINSTALATIILOR.RO. TAXELE POT VARIA IN FUNCTIE DE TIPUL DE ECHIPAMENT ACHIZITIONAT, ELE POT FI COMUNICATE TELEFONIC DE CATRE PARTENERII DE SERVICE AI PRODUCATORILOR SAU IMPORTATORILOR ,CE SE REGASESC IN LISTA DE PARTENERI SERVICE LA LIVRAREA ECHIPAMENTELOR ALATURI DE FACTURA PRODUSELOR SI A CERTIFICATULUI DE GARANTIE !
Centralale termice pe gaz, electrice, lemne sau peleti sunt echipamente ce intra sub normele ISCIR PT A1 din 2010
- PT A 1- 2010 reglementeaza activitatea din domeniul instalatiilor care se ocupa de aparate consumatoare de combustibil gazos (centralele termice) astfel:
- Instalarea centralelor termice se va efectua numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1
- Punerea in functiune a centralelor termice se va face numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1
- Service-ul centralelor termice se va face numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1
- Verificarile tehnice periodice (o data la 2 ani) se vor face numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1
- Autorizarea functionarii centralei termice se face de catre societati autorizate ISCIR conform PTA1.
Pentru mai multe detalii se poate descarca atasamentul cu prescriptiile ISCIR sau consulta site-ul www.iscir.ro de unde se pot afla si firmele autorizate.
Autorizarea de functionare ( AF-ul ) se acorda de regula contra-cost si variaza de la tipul de centrala, la zona in functie de fiecare partener de service al producatorului / distribuitorului. Se recomanda a solicita informatii la achizitia centralei de la un reprezetant de service de pe certificatul de garantie al producatorului / distribuitorului , ce se inmaneaza la achizitia centralei sau telefonic de la unul din reprezentantii de vanzari al ARENA INSTALATORILOR SRL.
Aceasta autorizatie este valabila 2 ani de zile de la data emiterii.
Dupa terminarea celor 2 ani de zile trebuie sa prelungiti aceasta autorizare printr-o VTP ( Verificare tehnica periodica ) care se va efectua de catre o societate autorizata ISCIR, tot contra-cost.
Aceasta VTP este obligatoriu sa se efectueze si mai departe din 2 in 2 ani.
In cazul in care veti avea un control de la furnizorul de gaze si nu aveti aceste documente riscati sa vi se puna sigiliu pe gaze, pana in momentul in care veti avea toate actele la zi.
ESTE OBLIGATORIE OBTINEREA RAPORTULUI DE PUNERE IN FUNCTIUNE SI A AUTORIZATIEI DE FUNCTIONARE A CENTRALEI PENTRU OBTINEREA GARANTIEI DE LA PRODUCATOR , CONFORM NORMELOR ISCIR SI NU SUNT INCLUSE IN PRETUL DE ACHIZITIE !
Unele produse pot beneficia de PIF GRATUIT pe raza locatiilor de service si sunt evidentiate in prezentarea din pagina produsului.
Pentru obtinerea autorizatiei de functionare, proprietarul/utilizatorul cazanului trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina proiectul de instalare verificat/avizat,.
b) sa organizeze activitatea în centrala termica conform nivelului de supraveghere al cazanelor mentionat în proiectul de instalare si sa prezinte autorizatiile personalului de exploatare (fochisti), daca este cazul;
c) sa supuna instalatia verificarilor tehnice (revizia interioara, dupa caz, încercarea hidraulica la rece, încercarea la cald etc.);
d) cazanul sa fie însotit de documentatia tehnica prevazuta de prezenta prescriptie tehnica;
e) sa detina documentul/dovada de luare în evidenta a importului de catre ISCIR-INSPECT.
Nota:
Aceasta autorizare reprezinta de fapt luarea in evidenta ISCIR a centralei dumneavoastra, se face contra-cost ( taxat de conform taxelor de servicii ale firmelor de service ) si se face de catre o firma aurozata ISCIR. Autorizarea functionarii centralei termice se face de obicei cu societatea care a facut punerea in functiune a centralei.
Pif Gratuit pe raza localitatilor de service (valabil doar pentru produsele ce au specificat in prezentare acest serviciu ) :
Prestatorul de specialitate va efectua urmatoarele operatiuni de verificare:
a) verifica integritatea aparatului care urmeaza sa fie pus in functiune si compatibilitatea acestuia cu tipul de gaz utilizat;
b) verifica instalarea corecta a aparatului si faptul ca nu contravine instructiunilor producatorului privind instalarea;
c) verifica racordarea corecta a aparatului la reteaua de combustibil gazos, reteaua electrica, reteaua de apa, evacuarea gazelor arse etc.;
d) verifica presiunile de combustibil gazos si de apa existente in circuitele de intrare ale aparatului;
e) verifica racordarea corecta a aparatului la reteaua electrica si parametrii acesteia;
f) verifica sistemul de evacuare a gazelor de ardere disponibil;
g) verifica prizele de aer neobturabile.
In conformitate cu instructiunile producatorului si cu propriile proceduri de lucru prestatorul de specialitate poate efectua punerea in functiune a aparatului doar daca in urma verificarilor efectuate prevazute anterior nu se constata abateri de la legislatia in vigoare, de la caracteristicile aparatului si de la recomandarile producatorului.
Punerea in functiune se va face de catre prestatorul de specialitate, conform instructiunilor aplicabile specifice fiecarui tip de aparat, tinand seama de parcurgerea urmatoarelor etape:
a) alimentarea aparatului cu combustibil gazos, apa si energie electrica;
b) verificarea etanseitatii circuitelor de combustibil gazos si de apa;
c) verificarea functionarii sistemelor de reglare si de protectie;
d) reglarea parametrilor de intrare in aparat;
e) pornirea aparatului, efectuarea reglajelor necesare pentru o functionare optima a aparatului in conditiile reale existente la utilizatorul final;
f) reverificarea functiilor de reglare si protectie la cald (in functionarea normala a aparatului);
g) verificarea la cald a evacuarii gazelor de ardere, a tirajului si a etanseitatii circuitului de evacuare a gazelor de ardere;
h) aducerea aparatului in functionare la parametrii nominali si efectuarea verificarii arderii;
i) masurarea parametrilor de functionare si inregistrarea acestora in buletine, fise de masuratori etc. (in conformitate cu propriile proceduri) si, in mod obligatoriu, intr-un raport de verificare.
j) instruirea utilizatorului final caruia i se va explica modul de exploatare si intretinere curenta a aparatului, subliniindu-se urmatoarele obligatii si restrictii:
utilizatorul final are obligatia sa opreasca imediat din functiune aparatul la care constata o anomalie/defectiune si sa se adreseze unui prestator de specialitate autorizat de ISCIR pentru remedierea defectelor;
este interzisa repunerea in functiune a aparatului pana la remedierea defectelor, care trebuie sa fie efectuata numai de agenti economici autorizati de ISCIR;
este strict interzisa incredintarea aparatelor de catre utilizatorii finali unor persoane sau agenti economici neautorizati de ISCIR pentru a se efectua interventii si reparatii la acestea;
k) editarea, completarea livretului aparatului si predarea acestuia utilizatorului final;
l) contrasemnarea raportului de verificare de catre utilizatorul final, care semnifica faptul ca acesta si-a asumat obligatiile privind utilizarea in continuare a aparatului numai in conditiile in care il va supune verificarilor tehnice periodice